GZ_2.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Organisatie

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft een deel van de reserves die zijn vrijgekomen nadat de vrijwillige ziekenfondsverzekering door de overheid is opgeheven besteed. Deze van oorsprong particuliere ziekenfondsverzekering was bedoeld voor minder draagkrachtigen. De verzekering voorzag in de zorg voor personen die niet in dienstverband werkzaam waren. Nadat de overheid had geregeld dat er een financieel toegankelijke particuliere standaardverzekering in de wet was gewaarborgd, werd de vrijwillige ziekenfondsverzekering opgeheven.

Zorgverzekeraars horen in het algemeen een reserve aan te houden om hun solvabiliteit te garanderen. Dat was ook het geval bij de vrijwillige ziekenfondsverzekering. Bij de opheffing van de vrijwillige ziekenfondsverzekering in 1986 zijn deze reserves goed beheerd. Dankzij jarenlange belegging groeiden de reserves uit tot een bedrag van 300 miljoen euro. In 1999 is in een convenant vastgelegd de reserves in 20 jaar tijd af te bouwen. Over de besteding van de reserves hebben de zorgverzekeraars gezamenlijke afspraken gemaakt. Een kwart van het jaarlijkse bedrag (5 miljoen euro), werd altijd besteed door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. De rest van de jaarlijks te besteden reserves, ruim 15 miljoen euro, gaven de desbetreffende zorgverzekeraars via hun RVVZ-fondsen voornamelijk uit in hun oorspronkelijke werkgebied.

Begin 2019 heeft het fonds haar laatste toekenningen gedaan en is het budget volledig tot besteding gekomen.

 

Banner vierkant

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.