cure3.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Perifere zenuwdecompressie als chirurgische behandeling van migraine (€ 112.599)

In 2000 is er een sterke correlatie ontdekt tussen het verwijderen van een van de fronsspieren van de wenkbrauw en een significante verbetering (zelfs verdwijnen) van de klachten bij migraine. De hypothese is dat door het ontlasten van beklemde gevoelszenuwen buiten de schedel de migraine aanvallen minder uitgelokt of getriggerd worden. Sindsdien zijn er meerdere chirurgische technieken ontwikkeld om sensibele extracraniële zenuwen te decomprimeren door spier, fascie, bot en of bloedvaten te verwijderen. De resultaten zijn veelbelovend. Een studie met een follow up van vijf jaar laat zien dat 88% van de patiënten meer dan 50% verbetering van de klachten aangeeft en 29% zelfs geen migraine hoofdpijn meer heeft. 

Het Erasmus MC richt zich met bovengenoemd project op een bekende vorm van onderbehandeling: veel patiënten met migraine hebben geen baat bij de huidige zorg, hetgeen een grote negatieve impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Het Erasmus MC wil met een cohort bij Nederlandse patiënten het effect van de nieuwe ingreep bepalen, zodat er mogelijk een nieuwe behandelmethode beschikbaar komt voor patiënten die met de reguliere zorg niet geholpen zijn. Bij positief resultaat beoogt Erasmus MC de behandeling op te nemen in het behandelprotocol van migraine hoofdpijn. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars stelt maximaal € 112.599 ter beschikking.

 

 

 

Banner vierkant

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.