cure2.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Organisatie

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars zet het werk voort van de in 1999 opgerichte Stichting Centraal Fonds RVVZ. Het fonds besteedt een deel van de reserves die zijn vrijgekomen nadat de vrijwillige ziekenfondsverzekering door de overheid is opgeheven. Deze van oorsprong particuliere ziekenfondsverzekering was bedoeld voor minder draagkrachtigen. De verzekering voorzag in de zorg voor personen die niet in dienstverband werkzaam waren. Nadat de overheid had geregeld dat er een financieel toegankelijke particuliere standaardverzekering in de wet was gewaarborgd, werd de vrijwillige ziekenfondsverzekering opgeheven.

Zorgverzekeraars horen in het algemeen een reserve aan te houden om hun solvabiliteit te garanderen. Dat was ook het geval bij de vrijwillige ziekenfondsverzekering. Bij de opheffing van de vrijwillige ziekenfondsverzekering in 1986 zijn deze reserves goed beheerd. Dankzij jarenlange belegging groeiden de reserves uit tot een bedrag van 300 miljoen euro. In 1999 is in een convenant vastgelegd de reserves in 20 jaar tijd af te bouwen. Over de besteding van de reserves hebben de zorgverzekeraars gezamenlijke afspraken gemaakt. Een kwart van het jaarlijkse bedrag (5 miljoen euro), wordt besteed door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. De rest van de jaarlijks te besteden reserves, ruim 15 miljoen euro, geven de desbetreffende zorgverzekeraars via hun RVVZ-fondsen voornamelijk uit in hun oorspronkelijke werkgebied.

De organisatie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars bestaat uit een bestuur en een bureau, aangestuurd door een directeur. 

 

banner jv 2017 250px

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.