cure1.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Rehabilitatie door zelfmanagement voor patiënten met chronische angst en depressie, Trimbos-instituut (€ 265.000,-)

Veel patiënten met angst en depressie bereiken met behandeling helaas geen remissie van hun klachten en ontwikkelen een chronisch beloop. Onder de patiënten met angst en depressieve stoornissen die in de gespecialiseerde GGZ behandeld worden, heeft naar schatting 30% al chronische klachten. De onderlinge comorbiditeit tussen angst en depressieve stoornissen is hoog, neemt toe bij een langere duur van de klachten en draagt zelf ook weer bij tot chroniciteit.

Het Trimbos-instituut wil (in samenwerking met GGZ-instellingen binnen het NeKAD) in een pilot voor mensen voor wie specialistische behandeling niet langer nodig wordt geacht, een module rehabilitatie door zelfmanagement implementeren met hulp van een begeleidende behandeling door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en zo de overgang naar een collaborative care model realiseren. Zelfmanagement betreft psycho-educatie, het vergroten van probleemoplossende strategieën, symptoom management, leren om hulpbronnen aan te boren en leren plannen uit te voeren.  Psycho-educatie voor patiënten en hun families is daarbij essentieel.

Het Innovatiefonds vindt dit een zeer zinvol project dat mensen met chronische angst en depressie kan helpen zelf te leren omgaan met hun ziekte en ondersteunt dit project met een bedrag van € 265.000,-.

Banner vierkant

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.