cure4.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Hiv-aids-bestrijding en vrouwen empowerment in de migrantengemeenschap (€ 80.000,-)

Hiv-besmetting binnen migrantengroepen is schrikbarend hoog. Volgens een rapport van het RIVM lag in augustus 2004 het aantal geregistreerde hiv-besmettingen op 9767. Onder deze mensen bevonden zich 7548 mannen en 2218 vrouwen. In het RIVM-rapport staat verder dat het in 42% van alle geregistreerde gevallen ging om migranten die in het buitenland waren geboren en dat 53% hiervan was besmet door heteroseksuele seks. Ondanks deze cijfers ontkennen migrantengroepen het gevaar en interpreteren alle cijfers over hoge prevalentie in hun gemeenschap als raciale discriminatie.
Het Nederlandse hiv/aids-infectie preventiebeleid, dat tot een aantal jaren geleden zo succesvol was voor homoseksuelen, is minder succesvol gebleken als het om vrouwen gaat, om migranten in het algemeen, en om migrantenvrouwen in het bijzonder.
Om deze problemen aan te pakken is er door de Stichting A3D (AIDS advocacy for Africans in the Diaspora) in Nederland een project opgezet voor preventie van risicovol seksueel gedrag en hiv-aids-besmetting onder migrantenvrouwen. Dit project wordt uitgevoerd door de vrouwen zelf, staat onder auspiciën van de Stichting A3D en wordt begeleid door de faculteit Medische Antropologie van de UvA. Het Centraal Fonds heeft voor het eerste jaar € 80.000,- toegezegd en, voorwaardelijk, voor het tweede jaar € 140.000,-.

Banner vierkant

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.