alzheimercentrum.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Spiegeltherapie (maximaal € 61.400,-)

Een hersenbloeding of CVA leidt vaak tot een disfunctionele arm en hand. Dit komt door fysieke functiestoornissen (zoals een slappe of spastische verlamming) en het feit dat veel CVA-patiënten de neiging hebben om hun aangedane hand niet te gebruiken in het dagelijkse leven (learned no use). Het optimaliseren van het functioneren van de arm is daarom een centraal thema in revalidatieprogramma's na een CVA.
Een recent ontwikkelde interventie is de spiegeltherapie, waarbij de patiënt oefent met de aangedane arm achter een spiegel terwijl de niet-aangedane arm wordt gespiegeld. Het wordt verondersteld dat het kijken naar de bewegingen van de niet-aangedane hand op de plaats van de aangedane hand de senso motorische input naar de hersenen verandert en hersenplasticiteit bevordert. Het Centraal Fonds stelt een bijdrage van maximaal € 61.400,- ter beschikking om te kunnen aantonen dat spiegeltherapie bij chronische CVA-patiënten leidt tot een verbeterde handfunctie in vergelijking tot reguliere therapie.

Banner vierkant

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.