niekdejongprijs.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Behandeling ovariumcarcinoom (€ 215.000,-)

De afdeling gynaecologie/oncologie van het UMC Utrecht wil inzicht verschaffen in de kwalitatief juiste behandeling van het ovariumcarcinoom.
Per jaar worden in Nederland 1.400 tot 1.500 vrouwen door deze ziekte getroffen, waarvan 75% de eerste vijf jaar van behandeling niet overleeft. Het betreft de meest dodelijke vorm van kanker in de gynaecologie. Uit buitenlandsonderzoek is het vermoeden gerezen dat niet elk behandelingsprotocol even succesvol is en dat er aanwijzingen zijn dat de overlevingstijd van centraal behandelde patiënten, gunstiger is (meer dan 10%) dan die van decentraal (door minder gespecialiseerde specialisten) behandelde patiënten. Hoe de resultaten in Nederland met zijn decentrale behandeling zich verhouden tot andere landen waar men meer voor de gespecialiseerde aanpak heeft gekozen, is niet bekend. Wegens het ontbreken van deze gegevens is het maken van goed beleid erg moeilijk. Het UMC Utrecht wil daarin helderheid verschaffen.

banner jv 2017 250px

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.