niekdejongprijs.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

De 'poeppoli' (€ 3.000,-)

De zeer gespecialiseerde 'poeppoli' van het AMC behandelt kinderen met maag- en/of darmproblemen. In 2004 werden ruim 300 nieuwe kinderen met chronische darmklachten gezien en meer dan tweeduizend consulten verricht. Diagnostiek, behandeling en vorderingen van alle kinderen worden nauwkeurig bijgehouden in een database. De resultaten worden gepubliceerd in toonaangevende nationale en internationale tijdschriften. Eén van de bevindingen van het afgelopen jaar is dat het laxeermiddel transipeg effectiever is dan het veel vaker gebruikte lactulose. Dit is een belangrijk nieuw gegeven voor kinderen met obstipatie in Nederland en de rest van de wereld. Daarnaast is in samenwerking met de afdeling kinderpsychologie een studie bij meer dan 130 kinderen afgerond met de vraagstelling of gedragstherapie effectief is in de behandeling van kinderen met obstipatie. Dit onderzoek krijgt een vervolg in een nieuwe studie met de vraagstelling of groepsbehandeling effectiever is dan individuele gedragstherapie. Het Fonds heeft een waarderingsbijdrage gegeven voor de aanschaf van aardigheidjes voor de in het onderzoek betrokken patiëntjes.

banner jv 2017 250px

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.