cure4.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Verbeterde lymfoomdiagnostiek met IG/TR NGS klonaliteitsanalyse (€ 178.000)

In Nederland wordt per jaar ongeveer 4.500 keer lymfklierkanker vastgesteld. Met klonaliteitsanalyse wordt gepoogd het stadium van de ziekte te bepalen, vast te stellen of er sprake is van een kaardaardige of goedaardige tumor en of het gaat om een recifief of een (nieuwe) primaire tumor. De resultaten van de klonaliteitsanalyse bepalen mede de behandeling en de prognose: bij een recidief is een agressievere behandeling nodig en is de prognose slechter.

Volgens het Radboudumc kent de huidige techniek een aantal nadelen. Zo moet het weefsel van relatief goede kwaliteit zijn om een betrouwbare analyse te kunnen doen, is de techniek onvoldoende gevoelig en geeft vergelijking van verschillende lymfomen van dezelfde patiënt vaak geen eenduidige uitslag. Een nieuwe vorm van klonaliteitsanalyse met behulp van next generation sequencing (NGS) is volgens het Radboudumc een veelbelovend alternatief. De gevoeligheid van deze methodiek is groter en er kan preciezer onderscheid worden gemaakt tussen een recidief en een 2e primaire tumor. Ook kan weefsel dat van mindere kwaliteit is worden geanalyseerd.

De techniek is ontwikkeld binnen het EuroClonality-NGS consortium en de technische validatie is reeds afgerond. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft €178.000 toegekend voor de klinische validatie en implementatie. Het Radboudumc verwacht dat toepassing van NGS klonaliteit in de zorg voor patiënten met lymfklierkanker zal leiden tot een betere diagnose en daardoor tot minder over- en onderbehandeling. 

 
Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.