alzheimercentrum.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Betere ondersteuning rond seksualiteit bij jongeren met colorectale aangeboren aandoeningen (€ 62.957)

De afdelingen Kinderchirurgie van het Erasmus MC-Sophia en het Radboudumc hebben recent een onderzoek afgerond naar seksualiteit bij volwassenen met een Anorectale Malformatie (ARM) of de Ziekte van Hirschsprung (ZvH). Het betreft twee aanlegstoornissen in het gebied van de anus en/of de (dikke) darm, waarbij doorgaans operatief ingrijpen op zeer jonge leeftijd nodig is. Er blijft echter meestal sprake van klachten, zoals obstipatie en incontinentie. In het onderzoek rapporteerde ongeveer 15% van de mannen en 50% van de vrouwen problemen met betrekking tot de seksuele functie. Meer dan 90% van de deelnemers gaf aan geen voorlichting gehad te hebben over seksualiteit in relatie tot de aangeboren aandoening en meer dan 60% van deze deelnemers ervaart dat als gemis.  Het Erasmus MC-Sophia heeft van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars € 62.957 toegekend gekregen om voorlichtingsmateriaal omtrent seksualiteit voor jongeren en (jong)volwassenen met de genoemde aandoeningen te ontwikkelen. De behoeften van de doelgroep worden daarbij centraal gesteld. 

 

Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.