manzee.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Anti-TNF STOPprotocol (€ 189.213)

De behandeling van chronische darmontsteking is met de introductie van biologicals aanzienlijk verbeterd. Het succes van deze medicijnen heeft er toe geleid dat op dit moment ongeveer 20% van de patiënten met de ziekte van Crohn en 6% van de patiënten met colitis ulcerosa onderhoudstherapie ontvangen. De keerzijden van deze behandeling zijn ernstige bijwerkingen (o.a. melanomen en lymfomen) en hoge kosten. Criteria om te starten met biologicals zijn vrij specifiek vastgelegd in Nederlandse en internationale richtlijnen. Stopcriteria zijn ook gepubliceerd, onder meer door de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL). Deze zijn echter nog niet goed onderbouwd noch in de praktijk getoetst. Het UMC Utrecht heeft van het Innovatiefonds  Zorgverzekeraars een bijdrage van € 189.213 toegekend gekregen voor de implementatie en evaluatie van een stopprotocol. Het UMC Utrecht verwacht dat dit leidt tot betere kwaliteit van leven van IBD-patiënten en tot kostenreductie.

 
Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.