niekdejongprijs.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

 

Tegengaan van overbehandeling van colorectale kanker door implementatie van nieuwe moleculaire diagnostiek (€ 266.680)

Met jaarlijks 15.500 nieuwe diagnoses en in totaal 70.628 patiënten in 2015 is een colorectaal carcinoom (CRC) de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De overlevingskans is sterk afhankelijk van het stadium van de tumor bij diagnose. De patiënten worden doorgaans behandeld met chemotherapie, soms aangevuld met doelgerichte anti-EGFR-therapie (behandeling met antilichamen). Het ziekteproces en de behandeling, met mogelijke complicaties en veel bijwerkingen, vormen een zware belasting met grote invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Bovendien is de behandeluitkomst zeer variabel. De helft van de patiënten heeft geen profijt van deze anti-EGFR-therapie. Het AMC heeft een eenvoudige immunohistochemische (IHC) test ontwikkeld en gevalideerd die de tumorgevoeligheid voor anti-EGFR kan voorspellen. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft een financiële bijdrage van maximaal € 266.680 toegekend voor implementatie van deze test. Door zorg op maat aan patiënten te bieden wordt beoogd de behandelefficiëntie van anti-EGFR-therapie te verbeteren en daarmee overbehandeling tegen te gaan en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.