witte-wegenwacht_header17.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Therapie op maat voor Juveniele Dermatomyositis (€ 211.513)

Juveniele Dermatomyositis (JDM) is een zeldzame, ernstige, chronische ontstekingsziekte van de spieren en de huid die optreedt bij kinderen. De ontsteking leidt tot spierpijn, in veel gevallen invaliderende spierzwakte, een rode uitslag en soms onderhuidse verkalkingen. De ziekte kent een wisselend beloop, maar op dit moment worden alle patiënten met JDM op dezelfde manier behandeld. De behandeling bestaat uit een combinatie van sterke afweer-onderdrukkende medicijnen, waaronder prednison, tenminste voor een periode van twee jaar. De bijwerkingen van deze medicijnen zijn fors, zoals een verhoogde vatbaarheid voor infecties, groeivertraging, botontkalking, verhoogde bloeddruk en zelfs ook spierzwakte. Dit laatste maakt het moeilijk om onderscheid te maken tussen toename van ziekteactiviteit, dan wel bijwerking van medicatie. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft recent een nieuwe biomarker galectin-9 (gal-9) geïdentificeerd en gevalideerd als betrouwbare en objectieve maat voor de ziekteactiviteit in JDM. Het Innovatiefonds heeft een bijdrage beschikbaar gesteld van maximaal € 211.513 om tot implementatie van de biomarker in de reguliere zorg te kunnen komen.

Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.