verwenzorg-header20.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Flowdiverter behandeling van hersenaneurysmata (€ 192.488)

Een hersenaneurysma is een zwakke plek in een bloedvat aan de basis van de hersenen die een hersenbloeding kan geven, veelal met blijvend letsel of dodelijke afloop tot gevolg. Behandeling kan bestaan uit openchirurgische clipping waarbij via een schedellichting het aneurysma wordt afgesloten. Een meer recente ontwikkeling is het afdichten van de zwakke plek via een catheterisatie via de lies (endovasculair) door middel van kleine draadjes (coils) die het aneurysma opvullen. Deze laatste methode neemt meer en meer de overhand omdat dit minder risico’s met zich mee neemt. De toepasbaarheid van de endovasculaire behandeling is erg afhankelijk van de anatomische verhoudingen. Ook kan er opnieuw vulling van het aneurysma ontstaan. Een flowdiverter, een nieuwe endovasculaire behandelmethode, geeft een definitievere behandeling van het aneurysma. Een flowdiverter is een fijnmazige stent waarbij er geen coils gebruikt hoeven te worden. Het gebruik van flowdiverters is relatief nieuw en is veelbelovend. In Nederland wordt zelden deze behandelstrategie toegepast, terwijl internationaal dit al een breed ingeburgerde techniek is. De afdeling Neurochirurgie Radboudumc heeft financiële steun gekregen (maximaal € 192.488) om de toegevoegde waarde van deze behandeling in vergelijking met de reguliere zorg te bepalen.

Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.