manzee.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

WKZ/UMC Utrecht: Vitamine K-status bij kinderen met Osteogenesis Imperfecta  (€ 22.620)

Osteogenesis Imperfecta (O.I.) is een zeldzame, aangeboren en erfelijke bindweefselaandoening waardoor de botten zwakker zijn, makkelijker breken en/of een andere vorm krijgen. De symptomen verschillen sterk per persoon en per levensfase. Zo hebben jonge kinderen een grotere kans op breuken dan jongeren en volwassenen. Een kleine aanleiding zoals hoesten of een onverwachtse beweging kan voldoende zijn voor een botbreuk. Jaarlijks worden er in Nederland 10-15 kinderen met O.I. geboren. Alleen de gevolgen van de aandoening kunnen worden behandeld. Verschillende eiwitten die belangrijk zijn voor de vorming en mineralisatie van botten zijn afhankelijk van vitamine K. Volgens het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) zijn er aanwijzingen dat er bij gezonde kinderen sprake is van een suboptimale vitamine K-intake en dat bij kinderen met O.I. de vitamine K-status wellicht nog slechter is. Een potentiële behandeling ter versterking van de botten zou dan vitamine K-suppletie kunnen zijn. Om te bepalen of er bij kinderen met O.I. daadwerkelijk sprake is van een verslechterde vitamine K-status heeft het Innovatiefonds Zorgverzekeraars een bijdrage van € 22.620 toegekend.

Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.