cure6.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Het “microbioom” van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) € 50.000

Na acute Q-koorts ontwikkelt minstens 20% van de patiënten het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) hetgeen een hoge ziektelast geeft met veel beperkingen in het dagelijks leven en vaak langdurig werkverzuim. Er is nog weinig bekend over QVS en de oorzaken daarvan. De afgelopen jaren is er intensief onderzoek gedaan naar het “microbioom”, een verzameling micro-organismen in het menselijk darmstelsel die in symbiose leven met hun gastheer, waaruit  bleek dat een afwijkende samenstelling kan samenhangen met andere grotendeels onbegrepen aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom en het chronisch vermoeidheidssyndroom. Een afwijkende samenstelling van het microbioom zou kunnen verklaren waarom sommige mensen bepaalde aandoeningen ontwikkelen en anderen juist niet. Het Radboudumc wil in een onderzoek nagaan of QVS-patiënten een afwijkende samenstelling van het microbioom hebben. Bij wijze van uitzondering heeft het bestuur van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars een bijdrage van maximaal €‎ 50.000 toegekend om dit verkennende onderzoek mogelijk te maken.

Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.