cure2.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

 

“OPTI-CLOT TARGET”: ImplemenTAtion of phaRmacokinetic-Guided dosing in blEeding disorders € 540.825

In Westerse landen wordt ter bescherming (“profylaxe”) en ter behandeling van bloedingen (“on demand”) stollingsfactorconcentraat intraveneus toegediend bij patiënten met een stollingsziekte. De hoeveelheid factorconcentraat wordt vooral bepaald door het lichaamsgewicht van de patiënt.Recent onderzoek van de hemofiliebehandelcentra in Nederland heeft aangetoond dat doseren op basis van lichaamsgewicht leidt tot zowel onder- als overbehandeling. Beiden leiden potentieel tot risico’s en hogere kosten van behandeling, aangezien onderdosering een risico geeft op bloedingscomplicaties en overdosering leidt tot excessieve kosten zonder klinisch effect, óf een verhoogd risico op trombose. Echter, lager doseren zonder rationale zal leiden tot een hogere kans op (blijvende) invaliditeit door bloedingen in gewrichten. Namens de hemofiliebehandelcentra heeft het Erasmus MC zich tot het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gewend voor een bijdrage om farmacokinetisch doseren (ook wel PK-gestuurd doseren) bij patiënten met een stollingsziekte te implementeren. Het fonds heeft een bijdrage toegekend van maximaal €‎ 540.825.

Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.