cure1.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Studie naar behandeling bijzondere verkalking (€ 275.000)

Pseudoxanthoma elasticum (PXE) is een zeldzame aandoening waarbij met name de huid, ogen en het vaatstelsel kunnen worden aangetast. Het gaat daarbij om mineralisatie van huid, ogen en bloedvaten. De ziekte, waar nu geen enkele therapie voor bestaat, kan leiden tot aanzienlijke morbiditeit. UMC Utrecht wil de effectiviteit en veiligheid van toediening van bisfosfonaat etidroninezuur onderzoeken bij patiënten met genetisch bewezen PXE. Als uit de studie blijkt dat bisfosfonaat behandeling (vaat)verkalking stabiliseert of vermindert, dan is er voor PXE-patiënten een eerste behandeling beschikbaar met grote impact op hun kwaliteit van leven. Bij bewezen effectiviteit moet verder onderzoek uitwijzen of vroege start van de behandeling de uiting van de ziekte zou kunnen voorkomen. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft financiële steun voor het project toegezegd ter hoogte van maximaal € 275.000,-.

Banner vierkant

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.