cure5.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Beslissingsondersteuningsmethode voor patiënten met chronische lage rugklachten
(€ 200.000)

Het bestuur van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft besloten een beslissingsmethode te ondersteunen voor patiënten met chronische lage rugklachten. In Nederland kampen in totaal per jaar 1.6 miljoen mensen met rug- en nekklachten. Momenteel is de zorg voor deze doelgroep erg gefragmenteerd; patiënten worden doorverwezen naar tweedelijns specialismen (orthopedie, neurochirurgie, reumatologie, neurologie, revalidatie geneeskunde, anesthesiologie) voor even zovele behandelopties en diagnostische beeldvorming. Jaarlijks worden in de Sint Maartenskliniek (SMK) ca. 3.000 nieuwe rugpatiënten gezien. Om de triage bij patiënten met chronische lage rugklachten uit te voeren is er in de afgelopen 3 jaar in de SMK een tool ontwikkeld: de Nijmegen Decision Tool. Het doel van de Nijmegen Decision Tool is de doelmatigheid van wervelkolomchirurgie te vergroten door rugpatiënten te selecteren op basis van hun kans op een succesvolle behandeluitkomst. De tool draagt ertoe bij dat de juiste patiënt direct wordt verwezen naar de juiste arts. De bedoeling is de tool landelijk te implementeren.

Banner vierkant

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.