GZ_1.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Betere behandeling van jonge kinderen verdacht van lagere luchtweginfecties (€ 247.000)

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars geeft financiële steun aan Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis voor een toegepast wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het gebruik van een methode om overbehandeling te voorkomen bij kinderen met lagere luchtweginfecties (LLWI) of longontsteking. Er is behoefte aan betere herkenning van kinderen die baat hebben bij antibiotische behandeling van LLWI of longontsteking. In de praktijk worden kinderen overbehandeld, doordat het overgrote deel van de kinderen onnodig antibiotica krijgt en er vaak onnodig thoraxfoto’s worden gemaakt. Het Sophia Kinderziekenhuis ontwikkelde eerder een beslisregel voor de kans op LLWIs en andere ernstige bacteriële infecties bij kinderen met koorts, de zogenaamde feverkidstool. De feverkidstool geeft een geschat risico op LLWIs voor de individuele patiënt en is valide en goed toepasbaar gebleken. Met de bijdrage van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars kan een toegepast wetenschappelijk onderzoek de effecten van het gebruik van de feverkidstool in kaart brengen. Het beoogde eindresultaat is implementatie en integratie van de beslisregel bij kinderen met koorts op de spoedeisende hulp. Verwacht wordt dat dit zal leiden tot een reductie van 10-15% onnodig antibiotica voorschrift en 10-15% vermindering van onnodige thoraxfoto’s.

Banner vierkant

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.