cure2.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

PTSS-behandelmethode bij kinderen na ziekenhuisopname (€ 190.000)

Kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen ondergaan vaak intensieve en pijnlijke medische handelingen. Kinderen en hun ouders kunnen de ziekenhuisopname en alle gebeurtenissen er omheen soms niet goed verwerken en ontwikkelen daardoor een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Onderzoek wijst uit dat dit bij 1 op de 10 kinderen het geval is, aldus Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Een nieuwe behandelmethode is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), waarbij de pijnlijke gedachten door middel van ritmisch gestuurde oogbewegingen als het ware worden gewist en prettige en positieve gedachten worden geprogrammeerd. In de praktijk ervaren therapeuten dat het sneller werkt dan traditionele CGT en dat het minder pijnlijk en belastend is voor de patiënt. Met een financiële bijdrage van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars van maximaal € 190.000,- wordt onderzocht of EMDR ertoe leidt dat de PTSS-symptomen van kinderen en tieners na een onverwachte opname of herhaalde ingreep verminderen.

Banner vierkant

Opgroeien na behandeling van een aangeboren gat in het middenrif: Een levenslang probleem (€ 43.400)

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening die bij 1 op de 3.000 pasgeborenen voorkomt. Dit betekent dat jaarlijks in Nederland 50-60 kinderen met deze aandoening worden geboren.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.