cure5.jpg

Verrassende, nieuwe
initiatieven tastbaar maken

Innovatiefonds Zorgverzekeraars investeert ruim 4 miljoen euro in Zeldzame Ziekten

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft op 1 december 2014 besloten om forse financiële steun (ruim 2,6 miljoen euro) te geven aan de projecten “Zorg voor Zeldzaam” en “Vroegsignalering”. Deze projecten leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de zorg voor mensen met zeldzame ziekten en hun naasten in Nederland. In totaal heeft het Innovatiefonds Zorgverzekeraars hiermee in 2013 en 2014 voor meer dan 4 miljoen euro ingediende projecten ondersteund op het thema Zeldzame Ziekten.

De te steunen projecten “Vroegsignalering” en “Zorg voor Zeldzaam” zijn in samenwerking tussen patiëntenorganisaties en hun belangrijke stakeholders onder leiding van Prof. dr. N. Urbanus (oud-voorzitter Raad van Bestuur AMC) ontworpen.

De samenhang tussen de projecten gaat ervoor zorgen dat zeldzame aandoeningen sneller worden herkend en gediagnosticeerd en dat de kwaliteit van zorg voor mensen met zeldzame aandoeningen aanzienlijk wordt verbeterd. Dit gebeurt door de ontwikkeling en borging van kwaliteitsstandaarden en door informatie en communicatieproducten, waaronder e-learning en routewijzers. Het bijzondere van “Vroegsignalering” en “Zorg voor Zeldzaam” is dat er modellen en generieke raamwerken worden ontwikkeld die voor alle zeldzame aandoeningen van belang zijn.

In Nederland is een ziekte zeldzaam wanneer maximaal 8000 patiënten deze ziekte hebben. Er zijn meer dan 8000 zeldzame aandoeningen bekend en soms gaat het dan maar om een handvol mensen in Nederland die de aandoening heeft.

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft ook op het thema “Voorkomen van over-en onderbehandeling” in 2013 en 2014 ruim 4 miljoen euro besteed. Daarnaast ging nog ruim 3 miljoen euro naar andere projecten.

Banner vierkant

Verbreding doelgroep Netwerken Integrale Kinderzorg (34.562)

In Nederland zijn er in de werkgebieden van de academische ziekenhuizen 7 Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) in ontwikkeling, mede dankzij financiële ondersteuning van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Samen vormen deze netwerken een landelijke structuur.

Lees meer...

Om u beter van dienst te zijn maakt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gebruik van cookies. Waarom? We leggen het u graag uit.